onsdag 29 juni 2011

[RR] AR Slovenien 2011

Nu har jag varit ute i terränglådan och "lekt" igen. Dags att skaffa sig lite internationell erfarenhet.
Denna gång blev det en klubbresa med Kolmården Adventures ner till Slovenien och deltaga i ett Adventure Race där. Väl på plats mötte vi lite andra svensklag. Det blev en SwedeCamp.

De svenska lagen
Foto: ARS

Nu platsade jag inte i första laget utan fick köra i andra laget och i den lättare klassen (Rover). Så tillsammans med triatlet-Oskar skulle vi sparka lite internationell rumpa. Innan visste vi att det skulle bli, enligt inbjudan, en tävling under 30h, alltså fullrulle.


PreRace:
Packning/Planering/Strategi

När vi får Roadbook och kartor får vi en present. Vår tävling har utökats med ytterliggare 6h, och vi kör samma bansträckning som Explorerklassens (4manna) de 3 första sträckor (Stages) utav 5.

Boxen, som ska in till arrangören, behöver packas, den kommer vi bara komma åt vid Stage 2 och efter målgång. Det gör att vi kommer få bära mycket mat/utrustning i våra väskor. Matpåsar går att stoppa ner i Inlinesbag (blev ointressant) och våtdräktsbag, frågan är hur mycket och när vi får tillgång till dem. Lite otydligt huruvida vi kommer åt våtdräktsbagen innan Stage 2, så vi får chansa lite här med vad vi stoppar i.

Vår grundplan är att ta allt, Full Course. Jag vet hur frustrerande det kan vara att stå vid målet och ha alldeles för mycket tid kvar och ha skippat CPs tidigit i loppet. Istället lägger vi in checktider och har ett antal olika alternativa lösningar (avkortningar). När jag ser hur lång Trekken (Stage3) kommer att bli, blir jag fundersam om det verkligen går att klara av den inom utsatt tidsfönster. Vår strategi blir att vi ska försöka påbörja Stage 3 så tidigt som möjligt. Helst 0500 när fönstret öppnar, men senast 0700. Vi ser att loppets nyckel ÄR den långa trekken.


Stage1: Löp/Inlines/Löp (5k) - MTBO (30k) - Paddling (25k) - StadsO (4k) - Paddling (13k)

Start 10:20 (15min e Explorer). Vi tar kommandot direkt på löpningen, ett snabbt byte till inlines. Oskar får lite problem med balansen, han är van vid att köra med stavar. Nu helt utan. Vi blir omåkta av hel del lag och det känns som vi ligger sist. Ingen fara, det är tidigt i loppet. Det är en väldigt kort sträcka med inlines, sedan byte till en kort löpning, innan vi ger oss ut på en cykelorientering.
På cykelorienteringen tar det ett tag innan jag "kommer in i kartan". De val jag gjort på förhand får jag revidera iom att vandringslederna inte finns i verkligheten. Jag gör några små bommar, totalt kanske vi bränner runt 10min. Oskar är mycket starkare än mig i uppförsbackarna, och mer våghalsig utför i serpentinerna.
Teamwork
Foto: ARS

I princip finns det inga Cancellera-sträckor för mig, där jag kan bomba på. Det går antingen upp, eller ner. Uppför "drar" Oskar mig med antingen ett bra grepp i min rygga eller förning, och nerför kör jag på så mycket jag vågar men hänger ändå inte med (kanske ett träningsläger i Italien nästa år?).
Cyklingen går något snabbare än vad vi räknat. Vi ligger bra till. Placeringsmässigt? Inte en aning...

Nu ska vi paddla sit-on-top. En plastbalja som är osänkbar. När jag får syn på hur strömt det är i ån, så inser jag att det här kommer bli "intressant". Oskar är jättenervös, med det släpper ganska snabbt när vi kommer iväg. Jag blir mer å mer upprymd i hällregnet. Det här är skitkul!!! Trots problem med styrningen... Vi kör på i 16kmh (momentat runt 18kmh). Det här kommer inte alls ta de tänkta 5h+2.5h, det kommer gå sanslöst mycket snabbare. Efter ca 1.5h är vi klara med första delen av paddlingen. Nu är det dags för lite StadsOrientering. Det rullar på, vi springer i våra våtdräkter, regnet öser ner, men det gör mig inget. Hellre det än +30grader.
Inga missar.
Inser nu att vi kommer att lugnt hinna till nästa tidsfönster utan problem. Frågan är dock hur arrangören gör... släpper de iväg oss innan (öppnar Stage 2 i förtid), om inte, får vi tillgång till våra boxar?
Vi paddlar på iom att vi inte vet vad som gäller. Väl framme ca 2h före öppnadet av Stage 2 så möts vi av alla lag som fixar och donar, de har fått sina boxar. Stage 2 öppnas 1800. Det kommer bli en omstart. Superhets vid kontrollerna...


Stage2: MTBO (120k) med Firning och OL (5k)

Vi fixar ordning våtdräktsäcken. Vi vågar inte riktigt skicka med all mat, vi vet inte om vi kommer få säcken iom att det högst osäkert att det kommer behövas våtdräkt i början av Stage 3. Det blir lite safe, jag slänger ner vätskepulver i säcken och tar med mig maten.

Det blir en relativt lugn start och ganska direkt så stannar hela fältet upp. En dykanal behöver passeras...

Passage av dykanal
Foto: ARS

Den riktiga hetsen blir vid stämplingarna. Nu är vi i centraleuropa, ingen känsla för ordning... inget kösystem och ingen lagkänsla. Tävlande som stämplar och ger sig iväg utan att kolla att alla i laget är med... Efter ca 5-6 subCPs lägger sig hetsen.
På väg mot CP16A tar vägen helt plötsligt slut och vi kommer ut på ett antal majsfält, vi ser de andra lagen lite överallt. Jag fortsätter i riktning mot subCPn hittar en bra stig i ett skogsparti som går rakt mot CPn, vi kommer ut på en väg, får Cpn. Nu dyker det upp lag lite överallt ifrån. Vi har gjort en riktigt bra orientering.
Vi trampar vidare, plockar allt mot CP 20, där det är ett äventyrsmoment; firning. På vägen dit kanske vi gör ett dåligt vägval, hamnar på ett fält och behöver släpa cyklar en bit. Det fanns ett runtvägval på väg...
Efter firning stannar vi vid en pub för att fylla på vätska. Vi ligger runt 2h före tidschemat. Vid CP24 ska vi göra en OL, iom att vi inte vet hur lång den är vågar vi inte slå av än.
Jag gör en mindre krok till innan vi kommer till CP24. När jag får kartan inser jag att vi inte behöver stressa. Orientering kommer ta runt 50min, cyklingen till TA runt 3.5h, vi kommer att få sova lite innan Stage 3... Vi gör några småmissar på orienteringen, vi rullar igenom cyklingen. Iom att vi passerar genom Maribor, så försöker vi hitta något nattöppet matställe. Ser en kebaberia, men den ligger mitt i smeten med massor av fulla Slovener. Vi stannar inte. Vi är ganska sömntrötta nu men vi väljer att inte stoppa i oss något med koffein i, vi vill få ordentlig sömn. Vi kommer in till TA:t med ca 2h marginal. Byta kläder, äta lite, gearcheck, sen sova. Vi får runt 1h sömn.

Astrofoilinbakad multisportare
Foto: ARS


Stage3: Rodd-Trekk med Grottkrypning och Firning
(70k)-GPS Orientering (5k)

I gryningen sker "omstarten". Vi har tur och kommer med första gänget av båtar. Väl färdiga med paddlandet så tar jag initiativet. Vi lägger oss i lurpassläge, längst fram och tar det riktigt lugnt. När vi närmar oss backen blir vi omsprungna och vi kan inte svara mot det tempot. Lagen som passerar oss är starkare uppför. vi börjar jobba oss in i backen (700höm), ett tekniskt stopp, gör att vi tappar kontakten, men vi forsätter. CP28 passeras, vid CP29 möter vi första laget. Det rullar på. Vi trekkar uppför, "springer" på flacken och där det inte lutar för mycket, så springer vi utför. Vi hittar ett tempo. Efter CP31 gör jag ett jättemisstag, vägvalsbom. Igen lurad av de röda "walking paths", jag har valt ett rakt-på-vägval, borde valt runt-om. I en kraftig utförslöpa så bryter Oskar staven, vi lyckas lösa det hjälpligt med att staga med en pinne å mycket silvertejp. Något senare ska vi ta oss nerför en 4m hög brant. Jag tar tag i en slana och går armgång ner. Oskar försöker göra likadant men tappar greppet... Skrapar sig, krossar hjälmen... Vi tappar tid här; 30min bom å 15min i fix. Jag inser att vi behöver ta så säkra vägval som möjligt. Kartmaterialet är inte bra, och vi behöver även ha en plan B om en stig/väg inte skulle finnas.
Vi rullar på, kanske inte så fort som vi borde, lite monotomt, jag har en dipp. Lyckas sova ett par sekunder i samband med vätskepåfyllning. Nästa viktiga checkpunkt är vid CP36, även ett Äventyrsmoment. Vi har räknat bakåt och vi behöver vara klara med det 16:00 för att kunna fixa CP40 och CP41. Fram mot CPn får vi bättre fart. Vi fixar grottkrypningen ganska snabbt och har nu runt 25min tillgodo. Hittills har vi tagit rubbet. Nu gör vi valet att ta äventyrsmomenten som ger mer poäng och skippa 3 CPs. Vi hade här behövt minst 1-1.5h till för att kunnat plocka fler CPs. Ner ca 400höm på en stor väg. Oskar trampar i ett jordgetingbo, som tur är han inte allergisk, och han kommer över det (trots ngra stick) ganska snabbt.
På vägen springer vi 1k går 100m, för att alternera.
Vi tar ett snabbstopp vid en bensinmack, köper isglass, kall cola och en påse chips.
Isglassen får oss på kanonhumör. Vi trycker på 400höm upp till firningen.
Sen snabbt ner till CP41, grottkrypning.
Den är stencool. Riktig krypning. Gör lite ont på knäna, men man ska inte gnälla...

Foto: ARS
På väg ner från grottkrypning låser sig mitt knä. ATTANS! Det är i princip i sista nedförsbacken på loppet. Jag lyckas bända tillbaka det, det gör ont vid sidoförflyttningar eller vid ojämnt underlag. Eller ont, å ont, mer obehagligt.
Vi tar ett tekniskt stopp å stödlindar knät, sen på't igen.
Vi passerar checken för att ta CP44 ungefär 30min försent. Missar 2p där... (CP42, CP43 redan bortvalda)

Sista momentet, GPS-orientering. När vi har bakräknat ville vi ha 2h på denna aktivitet. Mycket poäng finns att hämta här. Oskar lägger in koordinaterna och jag försöker hålla borta ett intervjuteam. Vi börjar trevande, GPS passar sig inte mot "True North" utan snurrar omkring. Jag får ta min kompass till hjälp. Vi hittar de tre första, inte så snabbt men relativt smärtfritt. Den fjärde letar vi efter i 15-20min, till slut hjälper en fransman oss med var den finns.
Vi får även leta efter den femte, det börjar bli mörkt och vi har ingen lampa. Jag vägrar ge upp. Tar nu hjälp av min GPS-klocka och triangulerar in var den borde vara. Oskar hittar den. Vi har relativt gott om tid på oss tillbaka. Men vi väljer att springa, för det är så skööönt.
I mål 30min innan deadline. Vi hade inte kunnat gjort det så mycket bättre.
NÖJD!


PostRace
Nu börjar den egentliga fajten. Vi eller arrangören har nollat våra SI-pinnar. Vi har inga registrerade kontroller fram t o m CP16... Mycket tjat, letande efter lag som sett oss, å 5timmar senare efter ha tjatat hål i huvudet på arrangören så har vi rätt registrering av CPs.
Så till alla som hjälpte oss... TACK!!!


Nu är det rehab av knät som gäller. Förhoppningsvis slipper jag operation...

Resultat
Vi blev 4a av 17 anmälda lag. Vi hade lite för långt upp till pallplatsen (som btw togs av 2st från Slovenska Skidskyttelandslaget; Klemens Bauer och Dokl) och tajt ner till 5e.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar som det var fullt ös! / David

Peter Kr sa...

Fantastiskt roligt!
Inte knäet men loppet och din RR!
Hoppas du slipper operation, låter lovande!

/Peter

Anonym sa...

Skojsigt värre verkar det. Synd att man inte är så vältränad som du. Nyss tillbaka från Idreveckan och snart bär det faktiskt av till just Slovenien och OOcup. / Tomas

Krille sa...

Skönt med att få till ett bra lopp och att ni känner er nöjda. Se till att rehaba knäet nu.

Friman sa...

Bra jobbat Joel!
Imponerande fart ni måste hållt under rejset.
Jag drog omedelbart på mig en ny förkylning och ligger nu nerbäddad med feber!
Vi ses.

Anonym sa...

Wow, vilken prestation ni har gjort och vilken häftig tävling.
Grattis till ett kanonjobb!
//Niklas Précenth