måndag 30 augusti 2010

RR: Polar Adventure Race


Foto: TeamPolarPuls


En 4-manna Mix AR-tävling i 2 delar med fokus runt GIH i Stockholm.
Nja, jag lämnar redogörelse av stöket innan jag hade en plats i ett lag. Laget jag ingick i blev till slut Jag, Peter N, Malin H (Livgardet) å O2.

PRE
Annorlunda för mig var att jag inte var lagkapten eller prylansvarig... Hindrade ju inte några av mina bekanta som behövde lite specialprylar ;)
Det var skönt att bli "serverad". Hade inte alls mycket packning med mig. Det mesta kändes som jag hade kontroll på. Det som inte riktigt var klart var hur vi skulle ta oss ann tävlingen. Målsättningen var att kämpa om en palllplats, å det fanns gott om kompetenta lag...

Dag/Natt 1
S1 Prolog (Berzellipark/Strömmen/Gamla Stan/Karlberg)
Start i Berzellipark. Stads-OL med vatteninslag. Fram till madrasspaddlingen var det rejälkubbning. Vi höll ett bra tempo. Madrasspaddlingen runt Riksdagsholmen blev en mardröm för mig. Jag får inte till det. Dessutom fastnade jag i en fiskelina. Jag fick kämpa mig igenom det momentet. Fick bra stöd av O2. Väl uppe på land igen drog vi vidare med ngra CPs i gamla stan följt av simning. Har lite problem med att få i mig vätska... Lungan i ryggan är jammad med pulvret. Gör flera försök att få ordning på det i farten. Börja fråga runt efter en flaska.
Efter simningen som vi fixade bättre en de flesta andra lagen sprang vi mot Karlberg och lite Militärhinderbana. Med en militär i laget så var det inget problem.
När vi skulle ut på paddlingen, så var inte TA där det var markerat på kartan... 2min strulbom.
Vid bytet får jag nu loss en flaska från Tävlingsledningen. Nu har jag tillgång till vätska. Vi är nu 11min efter täten.

S2 Acronpaddling (Karlberg->Grimsta)
3 frampaddlare å 1 bakpaddlare... Hur ska vi organisera oss. Vi kör efter vikt. PN å Malin i den båt som vi tror är snabbast. PN får konvertera till bakpaddlare. O2 å jag får nog den båt som är snabbast fast så inte var planen. PN å Malin kämpar hela tiden. De jobbar på bra.
O2 och jag diskuterar lite hur vi kan få det att gå snabbare. Vi gör ett försök att bogsera, men PN/Malins båt har inget som det går att sätta fast linan i...
Tävlingen "stannar" av. Efter en intensiv inledning så börjar det sätta sig och det blir lite avstånd mellan lagen. Vi blir tyvärr ifrån och ompaddlade.
"Detta är vår skitsträcka".
När vi växlar in är vi 29min från tät på en 9e plats. Inte alls enligt ritningarna, men avståndet fram är inte skrämmande...

S3 Orientering (Grimsta->Järfälla)
Det har blivit mörkt. Vi roddar på oss våra pannlampor. Innerst inne vill jag att vi kommer i mål innan solen gått upp. Då har vi gjort bra ifrån oss.
Vi glömmer att stämpla. O2 får vända tillbaka. Det ryker ytterliggare några minuter. Vi fryser efter paddlingen. Försöker få upp lite värme med korta snabba steg. Vi gör inga större bommar på sträckan. Jag får ta orienteringsansvaret på slutet. Bara lite kontrolletning vid en CP, annars rullade det på bra.
Vi har passerat 2 lag på sträckan, vi ligger nu 34min efter.

S4 MTB-O (Järfälla/Rosersberg/Vallentuna/Rösjön)
Nu ska här cyklas. Jag har svårt att se kartan. Fipplar med lyset, men det blir blänk och jag "hinner" inte med. Över- å undergångar, genvägar... Jag får släppa allt och låta O2 ta det här. På väg mot CP19 får vi inte ihop det på kartan. Vi har hamnat i en återvändsgränd. Till slut väljer vi att ta Upplandsleden, och den är inte cyklingsbar... Vi tappar 20min, pga att grönkartan har brister. Vår förhoppning är att det är lika illa för alla. Jag tar över initiativet runt Rosersberg, där jag någon månad innan har tävlat (STAR). Gör en bom ändå (2min). Vi trummar på i natten. Det är rejält kallt, runt 7grader plus fartvind. Jag har alldeles för lite på mig runt mina vader. De vill hela tiden krampa ihop sig för att klara värmen. Jag väljer att köra med lite högre kadens för att hålla värmen. På slutet in mot TA kommer vi ihop med 2 lag. Vi vill köra på och tar första initiativet, men de andra 2 lagen vill inte hjälpa till... Det stannar av. Väldigt tråkigt. Nu får vi se exempel på hur en klunga kan bli en "skithög". Några små försök görs för att få ordning på den men utan lycka. Vi "dödar" sträckan...
Vi är nu på en 6e plats, 60min efter.

S5 Orientering (Rösjön)
Snabbt byte för att kunna orientera ostört. Vi tar ett lag där. Vi kommer iväg snabbare än de övriga lagen. På lätta smidiga ben studsar vi iväg (*ironi*). Jag tar kommandot. Kör safe vägval. Inga bommar. Det rullar på hela tiden. Vi har bland de bästa tiderna på sträckan. 59min efter.

S6 MTB-O (Rösjön/Kista/Järva/GIH)
Snabbt byte igen. När vi var på väg in från orienteringen mötte vi ett norskt lag, Evansport, de ligger på 4e plats. De ligger uppskattningsvis runt 10min före oss... Nu är det jakt.
Historien upprepar sig. Jag hinner inte hänga med på kartan. "Ser" inte igenom... Har svårt att sortera fram väsentligheterna. Förbi Kista, vi är ifatt norrmännen. Jag försöker jaga på laget. Vi har ett momentum och har chansen att skapa oss en lucka...
..."hemlängtan", bristande koncentration och undermåligt kartmaterial gör att vi ägnar alldeles för mycket tid på Järvafältet. Vi tappar nog runt 10min på strul. Väl framme vid CP32 är vi tillsammans med normännen... De trycker till och cyklar ifrån oss. Vi strular vid sista CP/runt TA och tappar ytterliggare tid (8min e Evansport).
Efter dag/natt 1 är vi på 5e plats 68min efter (bommat/strulat bort runt 40min). Vi har nu tävlat i drygt 11timmar.

Vila/Omstart
O2s rutin är mycket värd. Han skickar laget till duscha varmt inomhus, vi tar med oss varm mat. (Duschen var oslagbar). Sen kryper vi ner ombytta klara för att race. Vi sover 2timmar. Går upp 1timme före start. Fipplar lite, äter frukost. Tyvärr ligger vi mer än 60min efter och får starta i massomstarten. På't igen...

S7 Paddling (GIH/Husarviken/Lidingö/Skuru/Duvnäs/Hammarby)
För att få momentum direkt tar jag initiativet i löpningen ner till båtarna. En kort löpning. Vi är 3 lag som kommer in gemensamt till ilägget. Det blir ett struligt ilägg. Jag kopplar direkt in bogsering på Malin. Tanken är att vi ska spara O2 till Globen och att jag å PN ska bogsera Malin. Första CP sitter under Lidingöbron. Sidovågor, dock inga problem, lite störande för rytmen. Vi fortsätter söderut ut mot Skurusundet... Båttrafiken till tar, medvind. Sjön blir mer och mer gropig. SMS "kommer ifatt" precis innan ingången i sundet. Här är det rejält gropigt, känns inte som att vi kommer framåt. SMS har ett lite högre tempo än oss, men vi kompenserar det med att inte gå runt (de går runt 2ggr). Framme vid lyftet vid Duvnäs är jag riktigt sliten, mellan CP33 å Cp34 (12km) har vi hållit ett snitt på 9kmh. Helt okej. Tyvärr blir jag sänke för laget fram till Hammarbybacken. Paddeln blir bara tyngre å tyngre... Vi lyckas hålla kontakten med SMS men tappar runt 5min pga att jag inte är på tårna.
Vi leder omstarten ihop med dem. Håller vi alla lag bakom oss så blir vi 5a. Om vi lyckas gå ifatt Evansport, behöver vi ha en lucka med på minst 8min för att ta 4e platsen.

S8 SkyView Challenge + StadsOL (Hammarby/Globen/GIH)

Efter en paddling har man inte världens snyggaste löpsteg. Nu med upp å ner för Hammarbybacken innan Globen, så blev det inte snyggare. Nu var det dags för O2 att visa vad han går för. Han gör en riktigt bra repklättring, tyvärr vinner han inte spurtpriset (30sek ifrån). Under tiden fick vi andra lite vila å mat. För vår del blev det 6 chessburgare en stor Cola och en stor strips. O2 ville bara ha en banan... Tillsammans med SMS kör vi på mot GIH. Vi tappar lite på dem på Söder Mälarstrand. I Kungsträdgården kopplar PN å Malin in mig å O2. Vi får upp tempot till bytet. I bytet är vi ikapp.

S9 MTB
Det rullar på bra. Tyvärr kör Malin i och skadar handen (det blev 4 stygn på sjukan efter). Hon gnäller inte utan får en handske av O2, sen på't igen. Tycker vi har ett flyt hela sträckan igenom. Vi kör ifrån SMS ganska tidigt. Vi möter Evansport, de är 2/3-delar av sträckan före oss. Känns som att vi inte kommer ha någon chans att mata ifatt dem. Vi har hamnat i ett vaccum. Vi gör en bra och kontrollerad cykling och har trots det 3e bästa tid på sträckan.

S10 Trailrun
Det är bara att mala ner sträckan. Malin tar mig på släp direkt. Jag klarar inte riktigt att hålla uppe tempot. Är lite sliten i låren å knäna. Iom att vi inte känner något hot bakifrån och att det är långt fram, så vi stressar inte på. Vi avslutar helt enkelt tävlingen utan att ta ut det sista.

Post
5a, totalt 117min efter, efter 18timmar.
60min från pallen.
Vi lyckades inte med målsättningen, men jag känner att vi gjorde vad vi kunde för dagen. Det finns en hel del som jag har lärt mig och kommer att utveckla och träna på till nästa säsong. Det blir definitivt en start i PPAR 2011. Tävlingen passar mig nästan...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ser med spänning fram mot upplösningen av detta rafflande drama.
/Jursla Håkan

O2 sa...

Kul läsning men måste påpeka att jag var bara 30 s från att vinna spurtpriset... Tack för sällskapet.

Birath sa...

O2> Tiden är korrigerad. Tack själv för en bra tävling.