söndag 21 juli 2013

SM i Multisport 2013 Helags/Ljungdalen

...eller egentligen SM i Adventure Racing.
(Multisport = Kort lopp med massor av mjölksyra. Adventure Racing = Längre med psykisk/fysisk utmaning)

I år bildade jag lag med en gammal vapendragare Peter Natanaelsson. Han är starkare än jag både löp å cykelmässigt, vi är (iaf om vi utesluter dagsform) jämnbördiga i paddlingen.

SM hade i år lockat i nästan alla topplag i Sverige, å iom att Sverige just nu är världsledande så var detta ett rejält bra startfält. Dessutom kryddat med lite nordiska lag som ville pröva sig mot "Världseliten".
Så innan så såg det inte ut som om vi skulle ha en chans på topp-10. Med lite tur skulle vi kanske kunna ta oss in.

Prerace
Packning som vanligt. Lite mer logistik än normalt. Inplanerad semester med familjen efter loppet i Funäsdalsfjällen.
Surfskin fick skickas med Peters bil istället. Golfen blev mer än fullpackad med alla multiprylar och semesterprylar. En del fiskeprylar fick lämnas hemma...

Banan släpptes ganska tidigt så logistik och strategi var klar innan vi kom på plats. Nyckelsträckan identifierad; Stage 6 Trekk 44km och 2500höm. Här räknade vi med att tävlingen skulle börja. Så vår strategi var att spara benen till den sträckan.

Å så till själva loppet.

Prolog 5km
Kort löpning. Seg i starten som vanligt. Iväg längs med en väg sen ner i strandkanten längs med Ljungan. Givetvis så skulle vi blöta ner våra fötter direkt, å sen fick de bli blöta resten av loppet (med undatag för 1h i början på Stage 6). Får lite flyt och glider om ett antal lag. Tyvärr så slår jag knät i en sten under vattnet. Jag hoppas att kroppsadrenalinet ska ta bort smärtan, men tyvärr fick jag ha den smärtan genom hela loppet. Värktabletter tog inte heller bort något av smärtan.
Efter löpningen så följde 4km Bike'n'Run, en springer å en cyklar. Klassiskt så nyttjar man reglerna till max. Den ene springer, den andra cyklar tills han är 100m framför dumpar cykeln å springer, sen plockar den andra upp cykeln, cyklar ifatt å fram 100m osv osv. Här gör vi dock vår första lilla miss. Kontrollerna får tas i valfri ordning, vi väljer givetvis fel lösning.

Stage 1: Luftmadrassimning i Ljungan 3.5km
In i växling, en bit efter alla andra lag. Vi är nog i nedre delen av startfältet. Grabbar tag i vår madrasser å springer orienteringen till ilägget i Ljungan. Tyvärr får jag en pyspunka på min madrass ganska tidigt. Det var uppfriskande i vattnet iaf, runt 8-10grader. Vi håller ställningarna.
In till växeln skänker vi bort vår madrass till våra klubbkompisar. Vi har förpackat till nästa madrasspaddlingssträcka å behöver inte dessa madrasser längre.

Stage 2: MTB, Luftmadrasspaddling och repmoment, 17km å 460höm
Ut på sträckan och jag gör miss nummer 2, felvägval. Tappade säkert 1-2minuter...
Vi trampar på upp på fjället där vi ska köra en Ö-orientering och vi får använda luftmadrasser att ta oss mellan Öarna. Vädret har blivit sämre och vinden har tilltagit rejält. Tävlingsledningen bestämmer att släppa på markerade förbjudna områden. Orientering paddlas på bra. Vi har inga missöden och plockar nog ett par placeringar.
För att inte fastna allt för mycket i kön vid repmomentet trycker vi på lite i utförscyklingen.
Väl vid Repmomentet så flyter det på bra. Stopptid på 20min (ur rättvisesynpunkt). Vi konstaterar att vi är ca 20min efter täten och 14min efter Pär å Mankan i vårat 1a lag.
Repmomentet var dubbelzipline över ett urtjusigt vattenfall.

Stage 3: MTB, 36km å 650höm
In till växel. Snabbt iväg. Första lite längre sträckan, eller... Cykling på hårdpackad grusväg från Ljungdalen upp till toppen på Flatruet, sen via en liten fjällstig ner till asfaltsväg å sen in till växling för paddling.
Det blev en snabb sträcka, strax över 2h. Inga missöden. Kanon kul uförscykling på fjället

Stage 4: Paddling 34km
Det blev nu som tävlingen egentligen började. Vinden har tilltagit runt 12m/s. Rejäla vågor på sjön, men vi börjar med att paddla å och bäck. Vi ligger nu runt 25min efter Pär å Mankan. CP 4-1 är spetsig vinkel i en å, så vi möter täten och övriga lag. Jag estimerar till att vi är knappt 45min efter på ca en 11e plats. På tillbakavägen försöker vi vara liiite för smarta. Vi försöker gena genom en sumpmark, men tvingas efter ett tag att ge upp. Miss nummer 3. Dessutom i mina försök att ta mig loss i sumpmarken så tappar jag kartan... Vi hänger på Adventureteam.dk (japp, de vi hade sällskap med på EagleRace). Vi får CP 4-2 och 4-3. Till å från 4-3 så paddlar vi i en trång bäck. Vi möter en hel del lag, å jag med min långa båt kör fast och i mina försök att komma loss så blev det ca 4 kantringar. Dock lite varmare i vattnet här kanske  t o m runt 15-16grader.
Mitt kartminne sa mig att vi skulle snett över Storsjön och sedan skulle kontrollen sitta på andra sidan en bit ner längs med sjökanten, sen ska vi tillbaka längs med samma kant. Enkelt, eller...
...det går nu rejält med vågor på sjön och det blåser utav bara den, dessutom ojämn styrka i vinden. Det kommer riktiga körningar ibland. Vi utnyttjar surfen ner i sjön, kanske lite väl offensivt.

Här händer det en olycka med vårt 1a lag. Pär har gått runt mitt ute på sjön, tappar båten och simmar/ligger i  det 8 gradiga vattnet i 20minuter. De tvingas bryta pga Pärs nedkylning (han mår bra nu).

Vi vet inte om detta (som tur är). Vi paddlar på å paddlar på. Möter fler lag med problem. Hur långt till kan det vara... Bra långt ner i sjön sitter kontrollen, sen är det bara vända å få all 'luft' rakt i ansiktet. Nu är det fajt mot kroppen, alla överkroppsmuskler bara skriker av smärta. Peter är ngt snabbare än jag, så han får köra på å vänta in mig där det är lugnvatten. Vi håller oss nära land om vi händelsevis skulle gå runt. Känner mig aldrig orolig utan fajtas vidare. Vi fixar sträckan till sista paddelkontrollen, utan karta.

Det hårda vädret rensade bort en del lag framför oss. Hur många vet vi inte.
Upp ur båten, eller... Blåsten har ställt till det, mitt balanssinne är inte riktigt med mig, snubblar å snubblar innan jag får upp båten på land. Plockar snabbt ihop våra grejer, snabbt in i arrangörernas stuga å få lite värme. Ingen känsel i händerna. Vi får lite varmdryck. Vi väljer trots detta att inte bli för bekväma utan snabbar oss vidare. Nästa sträcka är en kort transport till Stage 6... där tävlingen börjar... och där har vi en väska med torrt ombyte.

Stage 5: MTB 10km
Snabb transport. In till TA2. Vi byter om. Heltorrt från topp till tå. Vi sätter lite frystorkat och tar en kopp kaffe. Packar ihop cyklar och cykelgrejer. Sen iväg på Trekken.
Jag får låna torra handskar utav en av arrangörerna (stort tack!).

Stage 6: Trekk/Fjäll-OL, 44km å 2500höjdmeter
Vi ger oss iväg 21:40 å inleder med att gå å äta vår supermumsiga frystorkade mat.
Vi växlar mellan att trekka å springa. CP 6-1 ska sitta på en bergstopp på 1526möh, vår trekk startar på runt 680.
I mitt ursprungsestimat har jag räknat att denna sträcka ska ta 8h, men... vinden tilltar. Upp mot första kontrollen möter vi dimman på 1200möh... Tiden springer iväg. Ska mitt estimat hålla ska vi ta den inom 2h... Det börjar dessutom bli mörkt. Vi möter lag efter lag som redan tagit kontrollen. Till slut ser vi inte längre var vi sätter fötterna på de blöta såphala stenarna i dimman. Vi hittar lite lä tar på oss mer kläder å tar fram lamporna. Vi drar på lamporna å ser toppröset och kontrollen. Det tekniska stoppet måste varit det sämsta jag gjort inom AR, men vi hade iaf kul åt det :-)
Det tog oss drygt 3h till kontrollen. Snabbt överslag. Det här kommer ta tid. Fixar vi det på 12h så är det bra.
Ner från berget till dalen för att sedan forsätta upp mot nästa topp och CP 6-2. Vi tragglar oss fram i dimman längs med en brantkant. Vi vet att det är ett 400m högt stup så vi vill inte hamna för nära. Dimman lättare lite nere på 1000möh och vi tittar upp bakom oss å konstaterar att där vi har tagit oss ner... det går inte... men vi hittade tydligen en väg ner. Upp på nästa topp. Nu ca 500höm till. Vi tar oss upp mellan två snöfält. Vi ser tre siluetter i dimman. När vi väl i halvstormen möter upp dem upp mot toppen visar det sig att det är delar av vårt 3dje lag Andreas G (utom tävlan) och Ilona (AR Sthlm/KAR konstellation med Stefan Silfer). Kul slump. Vi hjälps åt att hitta toppröset och CP6-2. Vi gör gemensam sak och kör ihop mot CP6-3 (1455möh). Dimman å vinden tilltar. Det är en längre sträcka men vi sätter orienteringen klockrent och får kontrollen direkt.
Vi äter å dricker enligt plan. I det här vädret får vi inte gå energitorsk. Då är vi körda.
Mot CP6-4 (1320möh), en kortsträcka slarvar jag lite och låter de andra sköta orienteringen. Klockan är tidig morgon (05:00). Morgonkoma, dags för koffein.
Förvirring när vi inte hittar kontrollen direkt vi letar ett tag bakom massor av stenar men tvingas konstatera att vi inte kan hitta den. Vi vet att vi är rätt. (GPS-tracking bevisade det i efterhand). Jag tar tag i orienteringen igen men får inte ihop det med riktningarna. Det blåser storm nu, å dimman har tilltagit ytterliggare. Dessutom börjar klapperstensfälten gå oss på nerverna. Vi halkar, slår oss, bryter stavar, ramlar igen. Det går knappt att ta sig framåt. Det smäller ngt sanslöst i Goretex-jackan. Vi kan knappt prata med varandra. Det är teckenspråk som gäller. Jag funderar på en plan B för att få ner oss lite i höjd. Men vi väljer att köra på med plan A och det offensiva vägvalet. Kartan stämmer inte alls. Mängder av höjder som inte finns med på kartan. Jag väljer att gå stenhårt på riktning i 4-5km. Till slut börjar vi komma neråt 1300, 1200, 1130... Plötsligt uppenbarar sig två pölar. Jag läser in mig. Det är knappt 1km till vandringsleden som leder oss till kontrollen. Nu är det bara att jobba på i en timme fram till växlingen. Klockan är 11:00, vi har Trekkat i drygt 13h... Vi spekulerar i om vi kommer få fortsätta på en förkortad bana, och hur den i så fall blir.
CP 6-5 fixad. Vi har precis blivit passerad av ett finskt lag. De ser starkare ut än oss och går lite fortare.
Ner för liftgatan i Ljungdalens skidområde och in till bytet. Klockan är 12:00...

Bytet
Banan är avkortad. Första budet är att täten sluppit Stage 8, å vi ska kortas med både Stage 7 & 8, innebär att vi "bara" ska cykla till Helags fjällstation fram å tillbaka (Stage 9), totalt 38km. Mina ben är helt slut. Vill inte cykla...
Vi får en varmkorv av arrangören. Medan vi står där och mumsar på den å pustar ut så kommer arrangören igen. Stage 9 är nu också struken för vår del... Vi ska köra bara köra Stage 10 å sen i mål. I mitt huvud ca 20min jobb...
Jag hugger tag i Peter. Nu kör vi den här "skiten" så kan vi snacka sen.
Vi tar av oss lite kläder å på med flytvästarna.

Stage 10: Trekk/Kanadensarpaddling 2.5km
Vi joggar/går till ilägget. Jag har rejält ont i fötter, knän och lår. Borde ha tagit lite värktabletter innan vi tog oss ned från fjället. Finnarna joggar om oss till ilägget å de paddlar kvickare än oss. Vi har ingen chans. Jag har ingen fajting i mig. Med- å motströms, lågt vatten och rejäl motvind. AR-time... Några psykbryt, å sen är vi klara med paddlingen.
Joggar/går tillbaka. Ilona och Stefan går i mål med oss samtidigt i sann KA-anda.
Vi är klara! Banan är besegrad.

Postrace
Preliminär placering 7a, och i SM 6a (finska laget räknas bort).
Peter var starkare än jag hela vägen. Min form var inte på topp  Det som funkade bäst var cyklingen. Är grymt besviken på min trekkform, den borde varit mycket bättre (med tanke på träning å vila).
Men placeringen är riktigt bra med tanke på startfältet. Å vi visade igen ATT pannben det har vi!

Inga kommentarer: