onsdag 11 juni 2014

Race Rapport: WCAR 2014 - Andra deltävlingen i Swedish AR Series

Dags igen. För sista gången. Så nu gällde det att njuta av ögonblicket, oavsett vad som skulle ges till oss. Lagkompis återigen Andreas Gundberg (AG).

Jag sa lite skämtsamt innan, att för att vi skulle ha någon chans på en pallplats så behövde det bli ett grisrace; mycket vind på paddlingen, ösregn på inlines och en grisig trekk. Så att många lag skulle klenbryta...
Tyvärr skulle jag få lite som jag "ville".

För den som vill hänga med så finns kartorna här: http://www.wcar.se/kartor/

Prerace
Sedan LGT har jag på de lite längre passen tagit tvärslut. Det har inte kännts bra alls. I och med att det var en kort period mellan tävlingarna blev det att köra med "konstgjord andning". Det fick bli ett antal korta och hårda pass i respektive delgren och vila en hel del två veckor innan start. Såg till att få två omgångar med massage och sen massor med stretching. Struntade i rehabträningen för att ha fräscha baksida lår.

Packning och åter packning. Egentligen ganska enkelt upplägg, men jag snurrade till det och fick tidsbrist. Hög stressnivå som resultat.

Väl på plats så kändes det som att vi hade koll på läget. Stressen var på hanterbar nivå.

AG och jag hade pratat mycket om vad vi kunde göra bättre efter LGT. Växlingar, inställning, samarbetet, etc
Gameplan var att ta det lugnt på inlinessträckan för att spara ljumskar och ben till trekk och MTB. Vi ville göra en bättre MTB sträcka än på LGT men framförallt ville vi se till så att vi hade ben för de sista två trekkarna. Om vi fick slagläge så skulle vi gå för det.

Stage 1: Paddling 37km
Runt 18-19 grader varmt, blåsigt, växlanade molninghet. Vi startar i medvind första 2k, för att övergå till sid- och motvind. Alla paddlar i jämförbara båtar med en marschhastighet runt 7-8kmh.
Det börjar med en hetsig start och alla försöker hitta framskjutna positioner och hitta våg. Det strular lite i starten och tidigt vid en smal passage men vi kommer iväg relativt okej. Jensa Thorild och hans paddelkompis drar iväg och ingen klarar av att hänga med dem. Det blidas en första klunga och en andra klunga efter dem. Vi är i andra klungan runt 5-9 plats. Jag försöker se till så att Andreas ligger på min våg och tvingas ibland ta tät i hela klungan för att åstadkomma det. Efter ca 3h börjar jag bli rejält sliten ryggen och axlarna. Får byta teknik och vi har turen att det blir ett kort lyft. Sträcka lite på sig och tackvare konkandet sträcka ut axlarna.
På't igen. Dessvärre har jag inte riktigt samma energi längre.
Ca 30min innan vi är klara blåser det upp rejält och det börjar ösregna. Efter ett tag börjar jag frysa, träsmak i röven men det är bara att bita ihop. Snart dags att springa lite, å få upp värmen.
Vi kommer in som 7de lag.

Stage 2: Trekk/Inlines 35km
Supersnabbt byte,  under 10min.
Flytta över obligatoriska utrustningen från båten till en färdigpackad rygga. På med regnjacka. Mat/vätska i form av Gaino Recovery, Cola, Drickyoghurt å toppa med en banan. Ta stavarna och iväg.
Först ut på en kort trekksträcka i hällande regn mot kontrollen där det är tillåtet att börja köra inlines.Vi växlar förbi ett antal lag. Vi möter ett antal lag som glömt grejer i växlingen. På den korta trekken gör vi en liten bom, missar runt en minut.
På med inlines och iväg. Som sagt vi hade som plan att inte pusha för hårt. Vi kör på i lagom tempo.
Arrangören har varit snälla och markerat ut otäcka nedförsbackar på kartan. Vi tar det lugnt. Det är halt uppför och det går okej utför.
Tick-in-the-box; Åka inlines nedför Tjörnbron.
Sträckan avslutas med ca 7k slakmota. Jag klarar inte av att hålla samma tempo som AG.
Mitt på slakmotan blir vi omkörda av Lag 49 "The skier and the Kiwi", David Frisk/Aaron Scott. Vilket tempo!
Totalt blir vi passerade av 4 lag under sträckan, men iom vårat snabba byte så ligger vi 9a.

Stage 3: Trekk 26km
Supersnabbt byte igen, under 10min.
Samma drill. Kläder, Mat, utrustning, egenvård å iväg.

25000-del, med väldigt få karttecken på. Känns som en SkidO-karta.
Första två kontrollerna går bra. Jag väljer ett offensivt vägval till 3an. Första delen går bra, sen fastnar vi. Vi hamnar i låg tallskog med tuvor kryddat med rester av gallring. Det känns som att vi kryper fram. Jag får ett psykbryt och ifrågasätter om det här är den bästa terrängen som Götlaborg har att visa upp...
Väl vid kontrollen är det dags att simma över en sjö för att stämpla. Jag har svårt att skaka av mig psykbrytet. Lite avkylning fixar det.
Spikar 4an, gör ett dåligt vägval till 5an. På väg mot 6an, klockan är bara 21:30 men det drar in tunga moln och vi tvingas redan nu ta på oss pannlampor. Jag hade förhoppningen att vi skulle klara oss utan lampor fram mot 23:30.
Det börjar åska och blixtra och givetvis regna...
Det är motigt men vi stötar varandra med "Elefant-analogin";
"Hur gör man för att äta upp en Elefant?"
"Bit för bit"
Alltså fokus på det vi gör NU, inte att det är väääldigt långt till mål...
Vi möter lag 48 KMS med Krille och Henrik på väg mot 6an. Vi gör en liten krok vid själva kontrolltagningen. Vi går sedan klockrent till 7an och är ikapp dem. Vi slår följe halvvägs till 8an, delar på oss, vi ska simma och de gillar inte att simma. Dessvärre kommer vi in på fel stig och tappar 2min på det. Vi simmar över sjön och stämplar samtidigt som dem. Vi har nu även kommit ifatt lag 52 Sportson. KMS på ena sidan sjön, vi och Sportson på andra. Vi slår följe med Sportson mot 9an. Nu kommer tävlingens största bom. Irrpanna AB. Bommar 15min i ringen och KMS är ifatt.
10an går bra, vi är nu tre lag som håller ihop. På väg mot sista strular vi alla på sträckan, tappar kanske 5min och strular vid själva kontrollen tappar runt 10min där. Jag blev ofokuserad och litade på de andra. Fy på mig! Vi rullar på in mot växel, Sportson tappar på oss och är inte med in. Det har slutat regna.
Vi växlar som 6a.

Stage 4: MTB 80km
Byte. Ett lite längre. Vi byter helt torrt och tar på oss riktiga cykelbyxor å rejält med kläder för att få upp värmen. Det blir att plocka av eftersom. Mat å dryckesdrill, rigga pannlampa och fylla på vatten. Vårat byte tar 26min. Om vi jämför motsvarande på byte på LGT så kapade vi 27min...
Pang på bara, vi trampar iväg.
1an OK.
Vi tar ett offensivt vägval till 2an, men fastnar direkt, tveksam karta och obefintlig led, det blir en hel del push-bike innan vi är på rull igen. Skit. Vi möter lag 38 som kört sönder sin växel. Vi sparar benen uppför å cyklar på lätta fina växlar. Lite senare på samma sträcka möter vi lag 40 Mölndal som är lite förvirrade och säger att de inte hittat 2an. Vi spikar den. Möter dem igen och meddelar att den finns. Strax efter det möter vi KMS...
In på Bohusleden mot 3an. Det är tydligen här som jag glömmer stämpla.
På väg mot 4an, Bohusleden innebär mycket push-bike för oss, vi fixar inte det tekniska så här dags i loppet, jag tar ett alternativt vägval som visar sig vara kanonbra. Snabb push-bike genom öppen fin skog å ut på en väg. Bara att spätta på ner till 4an.
Spikar 5an å 6an. Vid 6an ligger ett utslaget danskt lag...
Vid 7an blir det upp på en topp. Vi lämnar kort cyklarna. Klättrar upp å tar kontrollen. Klättrar i nedför bergen med våra cyklar. Gediget teamarbete. Sen är vi på rull igen.
Spik 8an, 9an, fastnar lite på väg mot 10an. Nu närmar vi oss Stenungsund. Vi har ett bra dieselrull, det blir varmare å varmare. Solen skiner!
Spik 11an, 12an, en liten liten krok till 13.
Tick-in-the-box; Cykla över Tjörnbron.
Vid 14e ska vi upp på Solklinten vid Mjörn. Vi möter lag 49... de är uppskattningsvis 25min före oss, och det är bara "korta" sträckor kvar. Nu är det dags att börja varva upp!
Från 14e till TA så är det mycket enkel cykling men jag somnar till ett antal ggr på cykeln. Vi mosar i mig lite koffein och vips så är jag med matchen igen.
När vi kommer in till växlen får vi reda på att vi nu ligger 3a! Perfekt cykling!
Å vi är på jakt! Precis som det ska vara. Hellra jaga än bli jagad.

Stage 5: Paddling 37km (inkluderar stage 6 och 7)
Vi pushar bytet så hårt vi kan. Släpper bytesstrategin iom att jag behöver göra omfattande egenvård av mina fötter. De har varit blöta sedan starten. Tar snabbt av mig strumporna och låter fötterna få vädra under hela bytet. Avslutar bytet med att smörja in dem å på med fräsha strumpor.
Jag spanar ut över havet men ser inte 49orna. Vi ser lite andra lag som är på Shortcourse (SC). Bara att få igång paddlingen. Axlarna värker men jag har fått ordning på sätet så ryggen är tillräckligt okej. Däremot träsmak tidigt iom ryggmodden. Vi paddlar på, det är soligt och vi har medvind! Nästan för varmt, iaf med kapell. Inga missar. Vi hjälps åt med att få ligga på våg. Fram mot Gearzon och växling till en kort Trekk. Vi ser att det ligger lite båtar där men vi kan inte identifiera 49ornas.

Stage 6: Trekk -
Dyrön runt. Iaf var det nog banläggarens intention. Vi väljer att vara offensiva och räta ut leden. Blir en hel del gena å snedda. Push, push. Vi jagar på varandra. Vi hamnar lite snett i byn på väg mot 3an, får fråga locals om var leden går. Liten miss på 1min, sen är vi iväg igen. Vi passerar några lag på SC. Liten krok på sista kontrollen. Tillbaka till båtarna. Vi har inte sett 49orna men det känns som att vi har gjort en bra sträcka.

Stage 7: Paddling -
Vid första kontrollen måste vi lämna båtarna för att klättra upp på en topp för att ta kontrollen. När vi lägger till så är 49orna där. Jag startar klockan... Upp och ner, de är ca 15min före oss. Vi har tagit in 10min. Vi tar in lite för lite, de är lite för starka, men det är inte över förrens "the-fat-lady-sings".
Vi paddlar på.
På väg mot TA så strular det till sig för mig. Vi paddlar i en grund kanal. Jag är för tung och kör fast. Tvingas hoppa ur båten två ggr och putta den tills det är tillräckligt djupt. AG paddlar ifrån mig. I rent ursinne får jag upp ett mycket bättre tempo. Vi pushar in till bytet i motvinden.

Stage 8: Coastaering 8km
När vi kommer in till bytet ser vi 49orna på väg ut. De är bytet före oss!
Vi pushar bytet så fort vi bara kan. Det är mycket som måste göras. Allt i kajakerna ska tömas!
Vi får sopsäckar att dumpa våra prylar i. Vi jobbar på så snabbt vi bara kan.
Vi rycker ryggsäckarna lite mat å varsin flaska vatten.
Vi drar iväg. Vi har ingen aning om hur långt vi är efter. Publiken ropar att vi gjorde ett snabbare byte.
Ny karta. Riktig orienteringskarta! Med massor av detaljer! Jag kollar igenom den snabbt. Inga större svårigheter. Finns möjlighet till vägval från sista till mål OM vi skulle få kontakt.
När vi tar 1a kontrollen ser jag dem på långt håll. Startar en klocka, vi är 10min efter. Plockat ytterliggare 5min sedan ön. Vi plockar för långsamt... Vi försöker öka tempot ytterliggare.
Vid 4de kontrollen är det dags att simma över till Marstrand. Snabbt ner i vattnet. Jag noterade under natten att mitt bröstsim var lite vassare än när AG frisimmade, så jag bröstar över, behöver inte veva på. Drar upp honom på land. Dessvärre är vi avkylda i dubbelbemärkelse. Vi har inte riktigt samma fart nu. Orientering funkar. Vi väljer en offensiv väg mellan 9an å 10an. Försöker att vada, men klipphällarna är såphala. Förlorar lite momentum. På väg till 11an börjar det att lossna, vi får upp momentumet igen. Jag börjar få känslan att vi inte kommer att komma ifatt dem. Vi gör en liten miss på 11an, kanske 30sekunder. Vi stämplar 12an inne på Fästningen. När vi kommer därifrån möter vi 49orna. De är runt 3min före oss och DE HAR VALT FEL VÄGVAL! GAME ON!
Nu är det bara att gå ALL-IN.
Spikar sista kontrollen. In i Marstrand. Full spätta bland smågränderna. AG puttar på mig och vi springer med allt vi har.
Men, vi blir 1min efter... iaf 3dje lag i mål. Vi tog in 2min på sista 500m. Men det räckte inte.

Postrace
Ändå riktigt kul att det fungerar med pusha hårt i 10timmar när man är på jakt.
Tick-in-the-box: Solsemster i Marstrand.

Inga kommentarer: