tisdag 30 augusti 2011

RR Stockholm Extreme

Stockholm Extrem är 4manna multisport/adventure race. Egentligen för kort för att kallas Adventure race, men med hur banan var satt i år så blev vissa sträckor och navigering mer AR än multisport.
Jag var utsedd till kapten i Rejlers-Kolmården Adventures 2a lag.
I mitt lag ingick Emelie Kiraly, Ola "Orädd" Olsson och Simon Larsson.Foto: TeamPolarPuls
Min form efter Slovenien har varit allt annat än bra. Lagt på mig lite för många kilon, haft fokus på att komma tillbaka löpmässigt, vilket jag har gjort, dock inte på samma nivå ännu. Kan inte påstå att jag har slarvat med träningen, däremot har det varit rehabträning.

PreRace
Det värsta som finns är dygnen innan tävling. Kände att jag började tagga till. Vid SM veckan innan hade jag inte laddningen i kroppen å knoppen. Det här skulle bli kul, och det var min sista insats det här året (kanske).
Tyvärr är det väldigt mycket logistik vid den här tävlingen. Jag tyckte ändå vi hade tagit till rejält med tid. Åka lämna kajaker vid TA4 i Lillsved, 45min bil till Hellasgården TA3, bygga cykel, förbereda byte, lagkaptens genomgång, rita in kartor, åka till Sjöhistoriska TA6/Mål å lämna bilen (tog 45min), vi har tidsbrist det är rusningstrafik i stan, in i bilen till starten i södra delen av Gamla Stan, vi sitter fast i kön, klockan tickar, 20min kvar till start, stressnivåerna bara rusar...
Jag fattar beslutet att vi hoppar ur bilen och springer till start/TA1 med alla grejer istället, paddlar, låneprylar, väskor....
Simon och jag trixar oss fram till starten, 7 minuter kvar.
"Hej Ola, jag är helt psykiskt dränerad. Här är kartorna, du får orientera i början. Jag behöver lugna ner mig å hinna in på dass..."
Är tillbaka ca 2min innan start. NU KÖR VI!

Starten Kornhamnstorg, Gamla Stan
Foto: Vikingbild

Sträcka 1: Löp/simning/äventyrsmoment, 11km
Full rulle genom Gamla stan, via Kungstrådgården, till Stadshuset, vi ligger någonstans mitt i. Ingen av oss är några vinthundar, men vi ligger på för vad vi kan. Framme vid Stadshuset är det dags för madrasspaddling över Riddarfjärden till Münchenbryggeriet. Den här gången hade jag iaf kört ett träningspass innan. Visste vilket tempo jag skulle hålla för att orka och hur jag skulle göra för att styra. Blir ändå efter, men inte lika mycket som förra året. Vi fortsätter via Tantolunden, vi tappar tyvärr om några lag på väg mot Katarinahissen, bort mot Erstaklippan. Repfirning. Två i laget ska genomföra aktiviteten; Ola och Simon. Det är stopptid på 20min men vi har många lag framför oss. Hade vi pushat lite, så kanske vi skulle varit före två till tre lag. Emelie å jag tar ryggorna och tar oss till samlingsplatsen. Vi fyller på vätska och köper en läsk.
Det tar tid att få ner lagen, tiden går. Jag inser att 20min stopptid inte kommer att räcka, vi kommer bli "straffade" för vår position i kön. Tidstappet blir 4-5minuter.
Ligger 12a, +16min.

Sträcka 2: Paddling K2, 13km
Vår styrka! Paddling! Här ska jagas lag! Ola å jag i första K2an, Emelie å Simon på vår våg. Emelie dundrar instruktioner. Vi kör på. Lite strul i starten med dålig roderverkan, vi tappar ytterliggare ett par minuter innan vi får hjälp. Alla våra vägval kanske inte var helt optimala men vi passerar några lag och vi går i fatt en klunga precis innan bytet. Båtarna var ganska tröga och skillnaderna mellan bra och mindre bra paddlare blev inte så stor. Vi byter samtidigt som fem andra lag vid Skanstullsmarina.
Ligger 9a, +19min

Sträcka 3: Nattorientering, 8km
Vi byter så snabbt vi kan. Hakar på gänget som sticker iväg. Klungan delar på sig, vi är påväg till toppen av Hammarbybacken. Väl inne skogen börjar det bli för mörkt för att läsa kartan. Vi roddar fram pannlamporna. Ola skickar över kartan till mig, NU är det nattorientering. Får reglera hastigheten lite så att laget hänger med. Vi klipper ett par lag tidigt. Vid en sjöpassage i höjd med Bagarmossen tappar jag en stig, det blir lite osäkert ett tag, men läser in mig och vi kör vidare. Gör en liten riktningsmiss på väg till sista kontrollen. Totalt kanske jag bommade bort 2-3min. Vid sista får vi sällskap av CycleCorner (lag Rosa). De följer med oss in till bytet vid Hellasgården.
Ligger 6a, +36min

Sträcka 4: MTB-O, 86km
Tävlingens mastodont sträcka. Det är nu agnarna ska skiljas.
Första kontrollen går snabbt. På väg till andra så delar Rosa och vi på oss. De väljer, ska det visa sig, ett mycket bättre vägval. Jag har ritat in att vi ska köra en del teknisk stig. Vi hamnar fel och få göra en omplanering. Vi kör rejält runt. Vi möter tre lag precis innan kontrollen; RKA1, Statkraft och CityWolfs, de ligger runt 10min före. Vi möter Rosa på väg in mot kontrollen, uppskattar att de tjänat runt 8-9min. Till nästa, som också är en teknisk kontroll väljer vi att köra runt å springa till kontrollen. Vi stämplar samtidigt som Rosa.
Nu blev det mer "vanlig" 50tusen-dels Grönkarteorientering. Så redan vid nästa kontroll brände vi ytterliggare minuter på att leta kontroll i ett diffust närområde strax efter Solsidan med massor av stigar, och vi skulle ha ett stigkors. Sen flöt det på ett par kontroller. Simma med cyklarna över Stäket. En obligatorisk led att "cykla" på. Blev mer släpa cykla. Fuktiga rötter, stenar å berghällar gjorde cykling omöjlig. Leta kontroll. När vi ska rodda fram telefonnumret till arrangören och markera att vi varit där, så hittar Simon kontrollen. Den är rejält gömd. Kontrollen efter stämde inte verkligheten och kartan, nya vägar, flera minuter till...
Några enstaka felkörningar, några minuter till. Till och från ser vi Lag Rosa.
Fram mot nästsista kontrollen möter vi CityWolfs som svär som bara den. De har snurrat runt i ett bostadsområde ett tag. Jag är hundra på var vi är, ser stig/vägen som vi ska in på. Så det är bara köra. CityWolfs missar möjligheten att haka på oss.
Kontrollen får vi direkt. Vi väljer ett enkelt vägval till sista. Väl där, där den borde vara, så hittar vi inte den. Kartan har varit skum precis innan så vi säkerställer att vi är rätt. Fram med telefonen och.... Simon hittar kontrollen! 10min åt helvete. Kontrollen sitter bara 15m fel men vi ser den inte direkt ändå. Bara pumpa landsväg till TA4 och få lite vila. Givetvis kör vi en liten omväg och tappar ytterliggare tid...
Det blev många minuter här och där, total bomtid 25min.Foto: TeamPolarPuls

Resulat vid nattvilan:
1. Axa
2. Statkraft +6min
3. Rejlers-Kolmården Adventures 1 +15min
4. Karlstad Multisport +15min
5. CycleCorner (Rosa) +33min
6. Rejlers-Kolmården Adventures 2 +49min

Rast/Vila/Jaktstart
Mat, duscha, rodda lite, vila/sova runt 1h, frulle, rodda, å sen klar för att paddla.
Enkelt.
Men nu blev det inte helt så. I stressen innan start hade jag lagt kartor för dag 2 i väskan för bytet vid TA3. Nu missade jag att få med dem...
...hur löser vi det här?
Hittar en paddelkarta, och så hade jag riggat kartor för all cykling i våra kartställ.
Och väskan från TA3 kommer arrangören att fixa till TA6/Målet. Då har vi vår löpkarta där. Skönt vi fixar det här...

Sträcka 5: Paddling/Coastaering/Äventyrsmoment, 20km
Dags å paddla igen. Det ser bra ut framför oss. Vi har chansen att plocka en del på framförvarande lag.
På väg mot andra konrollen kör vi fast i en vassrugge och omstarten (+11min) kommer ifatt oss. Vid andra kontrollen är det en kort Coastaering (Ö-orientering). Vi har väl kanske inte den högsta farten men tar oss runt den. Ner i båtarna igen. Har FJS inom synhåll och kan köra på deras vägval. CityWolfs ligger och snurrar runt oss. När vi ska över Trälhavet mot Vaxholmsfästning kommer vi ut i besvärlig sidsjö, plus vågorna från Silja Line. Simon som kör en för honom rank båt fixar detta galant. Jag har min rygga bakpå och är lite topprank, men jag klarar mig. Det går lite sämre för CityWolf. Krille går runt och de tappar lite på oss. Passagen var intressant, kanske inte rolig, men jag kommer inte ha respekt för gropig sjö något mer. Och om jag hade gått runt så hade inte det varit hela världen... vi hade tappat någon minut. Varmt i vattnet.
Vid Vaxholmsfästning ser vi vårt första lag, de är inte så långt före. Vi har även gått ifatt Rosa. Karlstadsbåtar ligger vid upptaget, de är på ön någonstans. Nu ska vi fixa ett par äventyrsmoment, inget påfrestande. De hela är avklarat på 20-25min. En kort paddling till bytet. Det går riktigt segt för mig sista km... Vi är där ihop med Rosa.
Just nu 5a, +1.12h

Sträcka 6: MTB-O, 60km
Vi gör ett snabbare byte än Rosa och skapar oss en liten lucka. Det går riktigt tungt för mig uppför. Simon snoddar Emelie och puttar mig uppför backarna. Rosa kommer ifatt. Vi noterade på natten att de är starkare än oss på cyklarna. Vi möter CityWolf påväg utfrån första kontrollen. Vi tror att vi har 30min på dem sedan natten (med facit var det 22min). Så de behöver passera oss och köra ifrån oss för att ta 6e platsen. På väg mot andra kontrollen är det dags för obligatorisk led igen. Teknisk cykling. Det flyter bättre för oss nu. Vid en vägövergång står Rosa. En i laget har krampproblem... Jag har haft problem med muskelsammandragningar sedan slutet av nattorienteringen... Vet att jag tål kramp lite mer än andra. Ska det här vara vår nyckel till att knipa dem?
Vi strular lite och de får häng på oss. Väl ute på asfaltscykling igen blir vi distanserade. Kontrollerna in mot sista bytet är väl gömda och vid nästa har inte Rosa hittat den, vi hittar den först, glider där ifrån, vid nästa hittar vi inte den direkt och de får den före oss, de glider ifrån. Väl ute på Gärdet in mot bytet vid Sjöhistoriska ser jag dem på avstånd, vi är inte långt efter. Jag är riktigt sliten, bara hoppas på att jag kan "springa".
6a, +1.55h

Sträcka 7: Löpning, 8km
Vi ser Rosa lämna bytet precis när vi kommer in. Jag river fram kartorna. Snabbt byte och iväg... benen funkar inte alls. Brukar de ju aldrig göra efter cyklingen, men jag är inte bara tung. Svetten sprutar, Bornholmssyndrom. Bara att bita ihop.
Tyvärr ser vi inte dem... Kontrollerna rullar på, jag dricker en 0.5a Cola i princip på stört. Det går tyngre å tyngre. Ola kopplar in draglina på mig.
Det rullar på.
Vid Rosendal (Djurgården), halvvägs in på sista sträckan ser vi dem. Vi glider förbi. Jag ser i ögonvrån att Tommy Ivarsson ser helt färdig ut. Jag manar på de andra vi kör hårt nu ett tag så de inte får kontakt. Vi möter CityWolfs... var kom dem ifrån?
Jag kollar bakåt vid Djurgårdsbrunnskanalen, det känns som att de har tagit in lite. Vi manar på varandra. Vi lyckas smita in i skogen utan att Rosa eller CityWolfs är inom synhåll. En bit efter nästsista ser vi att CityWolfs håller på att tugga ifatt oss. Mina ben skriker, jag är över gränsen, det är bara en tidsfråga innan det smäller. Vid sista kontrollen ska vi simma till en kajak och tillbaka CityWolfs kommer precis efter oss ner i vattnet. Det blir spurtstrid. Simon sliter mig i mål... Skönt att vi har tid att gå på mot CityWolfs och vi fixade Rosa... NU SMÄLLER DET ÖVERALLT, men vi är i mål! (Foto: Team PolarPuls)

Resultat:
1. Axa 16.55h
3. Rejlers-Kolmården Adventures 1 +1.28h
5. Rejlers-Kolmården Adventures 2 +2.10h
10. Rejlers-Kolmården Adventures 3 +5.48h (plus cut-off)
Utav 18 lag.

PostRace
Min krämper har jag redan beskrivit.
Det jag saknade efter tävlingen är lagkramen och kunna gotta sig åt att vi fixade 5e platsen efter en riktigt hård strid. Sporten börjar bli tajtare. Det blir mindre å mindre marginaler. Vi var 20min från 4e platsen; 4min rep, och att vi hade hittat kontrollerna som vi stod brevid 15min, så är vi ikapp... Hittat kanalen istället för att fastna i en vassrugge... så har vi nästan kontakt med vårat första lag. Små marginaler, små marginaler.
Riktigt rolig säsongsavslutning, om jag bortser från det som skedde efter målgång.

måndag 29 augusti 2011

Sjukan...

Tävlingen i helgen, Stockholm Extreme, slutade på akuten.
Nu ska jag försöka å inte bagatellisera det som hände.

Jag hade redan tidigt i loppet haft krampkänningar. Det brukar jag ha, men jag tyckte de kom tidigt. Var duktig och tömde hela tiden vätskan enligt min plan, kanske slarvade något med elektrolytintaget (Vitargo Elektrolyt, Hammers Ecaps).

Under dag 2 hade vi en fajt med Lag Rosa (CycleCorner), och när vi på slutet såg att vi hade chansen att kämpa ner dem, så kopplade vi ihop hela laget och pumpade så mycket vi kunde.
Jag låg helt klart över min gräns. Hade jag kört solo hade jag haft ett lägre tempo.
Med den avslutande badkontrollen visste jag att jag skulle få en del kramper och även efter målgång.

Nu blev resultatet så, men mycket mycket värre än vad jag hade mentalt förbered mig på.
Jag fick krampanfall, på krampanfall... i princip i all muskulatur i benen.

I klubben finns ett antal läkare, de ihop med arrangörerna, övriga deltagare och publik fick hjälpa mig med att häva mina kramper.
De stoppade i mig massor med Ecaps och vatten.
Ambulans beställdes.
Jag hade en oerhörd smärta. Bland det värsta jag har varit med om.
Dropp och in till S:t Görans akutmottagning.
Anfallen började lägga sig. Provtagningar och utvärderingarna. Sen blev jag utskriven.

Diagnos:"Rubbad elektrolytbalans, dock ej utanför gränsvärdena. Nedsatt njurfunktion"
-------------

En hel RaceRapport kommer senare.
Jag har framfört mina tack till alla i olika former, men igen TACK ALLA SOM STÄLLDE UPP FÖR MIG I LÖRDAGS!

torsdag 25 augusti 2011

preRace SthlmExtreme

Den här veckan har jag samma känsla som jag brukar ha inför multi/AR tävlingar.
Stressad, stingslig, lätt nervös, trött, seg, ur form, ont både här och där, å så är jag säkert lite sjuk också *host* *host*...

Rejlers-Kolmården Adventures kommer ställa 3 lag på starlinjen.
Två av lagen har ambitionen att tävla, å så har vi ett "nybörjarlag", riktigt kul.

Jag har äran att vara lagkapten i 2a laget, med allt vad det innebär.
Mitt lag består av OlaO, Emelie K och Simon L.
Vi har rutin som bara den, kanske inte snabbast i löpspåret, men vi kommer inte missa många meter...

Nu har jag inte koll på hur stora möjligheterna kommer vara att följa oss, men tävlingens hemsida finns här: http://www.stockholmextreme.se/
Det finns även ett Twitterflöde...
Och så finns de på facebook: http://www.facebook.com/pages/Stockholm-Extreme/219071581444578
Arrangören har allstå helgarderat sig. Bara se om de kör något 'Live'.

Hittills vad vi vet om racet:
Start fredag 26/8 17:00; Gamla Stan Kornhamnstorg
TA3: Hellasgården
TA4 nattvila/jaktstart: Nyvarp (öster Waxholm)
Mål lördag eftermiddag

Sen är nog min multi/AR-säsong över för 2011...

måndag 22 augusti 2011

Det piper å ringer...

...nu har klubbkompisarna vaknat.
SthlmExtreme på fredag.
Telefonen har varit tokig; SMS/telefonsamtal.
Hoppas inte hela veckan blir så här...

Prylfix ikväll.

söndag 21 augusti 2011

SM

Fick aldrig den där laddningen.

Nu genomförde jag loppet, med att gå på rött i princip hela tiden.
OM viljan ändå kunde innebära turbo.

Det positiva var att jag maxade ut vad kroppen hade för dagen och att det funkade utan krampproblem. Och att Krille hade en walk-in-the-park. Han är i form.

Som väntat tappade vi på löpprologen och plockade en hel del på paddlingen. Jag fick dock inte "träffen" i paddlingen så det kändes inte som att jag fick till det, plus att vi gjorde en bom i vassruggarna på ca 3min. Vi låg runt 8e efter paddlingen.
Tappade ett eller två lag på cyklingen. Det var nog kanske våran jämnaste sträcka. Vi krigade båda två riktigt bra. Äventyrsmomenten gick utav bara farten. Min oro för gympasalsrepet var helt obefogad, hade bara lite problem med stämplingen. MEN sen skulle det klaras av en Trailrun. Jag fick aldrig igång löpningen, det blev bara att kämpa och slita... Lag Sigma passerade oss på slutet... Tyvärr.

Bara att ladda om till nästa helg... 4manna Stockholm Extreme!

onsdag 17 augusti 2011

preRace SM i Multisport

Ingen ångest, ingen stress...
...är jag inte på tårna?

Har skjutit på prylfix/"mat&sov"-klockan...
...ska ta tag i det ikväll, eller...

Behöver tagga till känner jag!

måndag 15 augusti 2011

Vi kämpar för livet!

Så har jag gjort min insats i år för att samla in pengar till Barncancerfonden.
Har cyklat Ride Of Hope.

Förra året lyckades jag klämma in en och halv etapp.
Då hade vi ganska nyligen fått ett tråkigt besked att en klasskompis till min stora dotter inte klarade av kampen mot sjukdomen...

I år fick jag plats med de sista fyra sträckorna, det blev runt 50mil.

måndag 8 augusti 2011

PreRace RoH

Planering, planering....
Huvudet vill (ibland), men kroppen hänger inte med, å så vill inte huvudet heller.
Försöker få ihop lopp och träning. Inte fuska med vilan den här gången.
Jag vill få lite "spets", och då är det intervaller som gäller.
Å så vill jag få svar på att jag fixar alla distanser framöver.
Pussel...

Närmast nu är Ride-Of-Hope. Jag kommer (hoppas jag) att köra 4 etapper. Blir bra distansträning till SthlmExtreme, runt 50-55mil.
Racern är "i servicemod"; Ny styrlinda, nya däck (enligt reklamen snabba som bara f*n), flyttade lite delar från Kinahojen (allmän lajtning), väntar in en ny sadelstolpe från min franske leverantör. Så nu har jag en racer som väger 10.2kg i "naket" skick. Kanske läge att skaffa en lättare... Nä, nästa hoj blir en CX.

Sen en vecka till SM...
Sen en vecka till SthlmExtreme...

Det blir intensivt.