lördag 29 november 2008

Lätt cykling...

Idag försökte jag träna för första gången. Lugnt tempo blev det och ca 90min.
(xc-mankan har dokumenterat... http://happymtb.org/forum/read.php/1/1024355)

Fick träna på att inte sitta fast. Hade inte provat mina nya pedaler (eggbeater), och upptäckte att den krävs "special" klossar. Blev lite trickigt i skogen, och svårt att jobba vid tekniska partier.

Skönt att kroppen inte slog helt bakut. Hoppas att det inte blir bakslag.
Blir även lite aktivitet i eftermiddag. Ska hjälpa till att säkra i klätterhallen.

torsdag 27 november 2008

1.5 vecka...

Det tär på psyket.
Jag vill TRÄNA...
Just nu är sugen på.... paddla, cykla, springa.
Alltså i princip allt.

Nu när det är lugnt på tävlingsfronten ett bra tag framöver, så när jag blir frisk, så ska jag försöka balansera träningen. Alltså, få med alla momenten. Känns som att det har varit en hel del löpfokus och jag ska försöka hålla samma nivå där, men öka på med cykel och paddling.
Typ;
- 3-4 löppass i veckan
- 1-3 paddelpass
- 2 cykelpass
- 1 klätterpass
- 1 styrkepass
Ska försöka köra helgpassen enligt brickprincipen.

söndag 23 november 2008

2 veckor kvar...

En vecka avklarad med förkylningen.
Det känns som en klassisk 3 veckors förkylning.

Som junior körde jag med 7-3-schema; Träna 7 veckor, förkyld i 3.
Jag kan ju alltid hoppas att det går fortare, men det känns inte som om det har vänt ännu.
Förhoppningsvis så tar min kropp inte så mycket stryk, utan att det kanske tar ett par veckors träning innan jag är tillbaka på samma nivå.

onsdag 19 november 2008

Sjuk

Tur att det inte är tävlingssäsong.
Bonnförkylning, som förhoppningsvis är borta till helgen. Eller efter den...

måndag 17 november 2008

Aj, aj, aj...

Det finns alltid en baksida med tävlingar...
Idag (2 dagar efter) så har jag rejält ont i (alla?) benmuskler och lite i axlarna.
I år har "baksmällan" oftast suttit i till tisdagen... Hoppas att det är lika den här gången, men det känns som att jag tidigast torsdag kan köra lite lätt på motionscykel.
Ett intressant problem efter målgång är att jag inte törs stretcha... Kan få kramp eller en låsning.

I år har jag klarat mig mycket bättre än tidigare när det gäller mina problem med kramper. Har lärt mig att tolka signalerna, och då slå av på tempot direkt.

Nog om krämpor. Är fortfarande stolt och glad över vår insats i helgen. Känns overkligt på något konstigt sätt... Springa 47.5km "terräng" i 6 timmar. Ingen av oss 3 hade någon egentlig svacka heller.

söndag 16 november 2008

Stolt!

Vi skulle varit 4man i gårdagens tävling, tyvärr blev en sjuk (PN).
Tävlingen var en 6 timmars poäng-orientering, även kallad Rogaining.
Några av våra konkurrenter kände vi igen från andra multisporttävlingar. Övriga hade vi inte aning om (har inte hängt med i OL-världen vilka som är heta). Vi hade inga förhoppningar på resultat utan skulle göra vårat race, lite som en kick-off inför vinterträningen med sikte på TEA2009.

Vår strategi var att försöka hålla oss rullande, inte missa och äta&dricka varje kvart.
När vi fick kartorna (1 timme innan start), så började pillet med "en handelsresande problem".
Vi valde att skippa en tidig kontroll och lämna öppet med lågpoängare i slutet, beroende på hur vi låg till tidsmässigt (poäng från 10-100, tre per varje tiotal). Knappt 10 minuter senare var vi klara...

Det rullade på i ett bra tempo, vi gjorde några små grejer, en stor 5minutare och sen blev det mörkt. Då blev det en liten grej till, och på en sträcka visste jag inte alls var vi var, men det blev till ett kalasvägval.

Vi hade som sagt lämnat slutet oplanerat. Vi visste ju inte hur fort vi kunde löpa eller hur slitna vi skulle vara. Under resan gjordes ett estimat på att slutkontrollerna skulle ta 1:20-1:30, med fartdata och kvarvarande banlängd. Men när vi stog där och hade en knapp timme på oss så tyckte Simon att vi skulle gå för det... Ner på en cykelväg och jag började trycka på (4:45min/km). Kontrollerna flöt på bra och när vi toppade en slalombacke konstaterade jag att vi skulle bli tvingade att skippa en 10-poängare (lägsta poäng) för att inte riskera poängsavdrag (20 poäng för varje påbörjad minut över 6 timmar). Vi gick i mål med 3,25min marginal, två kontroller skippade...
Och vi hade sprungit i 6 timmar! Sanslöst! Sista timmen i riktigt högt tempo.

Det här var riktigt roligt, och jag kommer säkert att göra det igen...

(Lite fakta: 36km fågelvägen, löpväg 47,5km, totalt 12min i missar, placering 5a!)

onsdag 12 november 2008

Mat och vätska

Så är det snart dags att påbörja uppladdningen inför loppet i helgen
http://www.stockholmrogaining.se/
Har insett att om jag börjar ladda för tidigt så blir jag bara tung.
Har kortat ner uppladdningstiden från måndag till torsdag, iaf när det gäller mat.
Vätskenivån försöker jag alltid se till att hålla uppe.

Fick ett paket igår med en massa roliga cykelprylar... Så nu ska jag bygga lite på min tävlingscykel och byta prylar på vintercykeln. Tyvärr blir det inte ngn sväng förrens i nästa vecka.

måndag 10 november 2008

K2

Testade att paddla K2 i helgen. Trodde det skulle vara lite inkörning men jag tyckte att det gick väldigt lätt, och fort. Nu var det inte någon racermaskin vi hade lånat med den kändes ganska lättdriven ändå. Vi tuffa på i 11-12km/h i de lägre pulsregistret.

Det var kul att paddla igen. Det var ett tags sedan. Får nog försöka "planera" så att jag paddlar lite oftare.

torsdag 6 november 2008

Rogaining

Nu håller vi på att forma ett 4-manna lag inför nästa års AR-tävlingar.
Så som lite "come-together" åker vi upp till Sthlm nästa helg och deltar i OK Ravinens arrangemang. En bra utmaning, hoppas på lite upplevelser också. Sthlms närområden kan vara riktigt fina...

Jag tycker att multisport/AR innehåller alldeles för lite Rogaining, eller om vi tar det på svenska, du får ta kontrollerna i valfri ordning.
Detta skapar utrymme för taktik och strategi.
Laget kan dimensionera kontrollordningen utifrån sina styrkor och svagheter.

onsdag 5 november 2008

Bricks

Igår testade jag att köra ett kort Bricks-pass; 30min inomhuscykel + 45min löpning.
Gick hårt på cykeln för att verkligen känna av övergången.
Tyckte att jag hantera den ganska bra, ca 8 min tog det innan jag hade en "bra" löpkänsla.
Det negativa jag kände, var att jag fick en snabbare mjölksyratillströmning i uppförsbackarna/motluten.

I helgen blir det troligen ett nytt Bricks; paddling/löpning.

Det finns en Bricks till som är problematisk. På Krh. AR fick jag problem med cykling/paddling, gav krampande ljumskar. Nu har jag löst det med att jag inte jobbar lika hårt i rotation, men för att bli en snabbare paddlare så vill jag få med benen. Har även fixat lite med sittställning, behöver fixa lite till.

måndag 3 november 2008

Kroppen är mysko...

Idag på löppasset så känns kroppen helt okej.
I och med att kroppen kändes loj i lördags på KM, och att löpningen blev en besvikelse så tog jag det "lugnt" idag (90% av löpmax). Löpningen flöt bättre och jag kände inte att pulsen rusade iväg. Så vad som hände i lördags är fortfarande en gåta; Inte sjuk, vilade 2 dagar innan, ...
SÅ enkla förklaringar som "fel" kläder/skor (fick inte rätt löpkänsla) och kylan(inte van vid kall luft i lungorna) köper jag inte. Funderade även på om man kanske ska ta det lite lugnare precis innan ett byte så att man inte har allt för hög puls, ungefär som skidskyttarna. Då kan man "smyga" igång med nästa gren/moment.

Ska testa ett bricks pass imorgon (cykel/löpning). Kommer köra lite hårdare för att se om kroppen reagerar lika konstigt.

Fightingbild tagen av xc-mankan vid KM...
http://1.bp.blogspot.com/_abJfqlRRZB4/SQ68KyT1yrI/AAAAAAAACW0/q0umExvLQTM/s320/IMG_5084.JPG

lördag 1 november 2008

Bricks, eller?

KM idag. Paddling-löpning-mtb.
Paddling gick tillräckligt bra. Kände att jag inte hade paddlat tillräckligt mycket nu på ett tag. Fick växla över till "snäll" teknik. Kunde inte gå på hela vägen.
Löpningen gick uruselt. Har ingen aning varför. Normalt brukar det släppa efter tag när man gjort grenbyte. Det hände aldrig... gubbjogg med maxpuls.
MTB funkade okej sista biten, hade fortfarande gubbjoggs-problematiken i början. Den tekniska biten hade försvårats något. Normalt brukar vi ha variabler som väta, vilket innebär hala rötter och hällar. Nu tillkom löv, snö och is. Riktigt intressant.

Kan det vara som så att jag behöver köra det triathleterna kallar för Bricks, gren övergångar. Ska nog testa det när det helg med bra väder; då blir paddling/löpning. Kanske testar några luncher att köra cykel/löpning (30min+30min i hårt tempo)