söndag 31 augusti 2008

Höga knän...

Har sprungit OL-tävlingar två dagar i rad, i bushig terräng... eller var det egentligen bushigt. Numer flytter jag inte fram som jag gjorde när jag vägde 10kg mindre och enbart var tränad på att springa i skogen. Pinnar, bush och annan bröte gör nu att jag stannar upp, får inte flytet.
Men det var kul att springa. OL-teknik sitter trots allt ganska bra. Gjorde en bom på ca 1-2min på 2 dagar. Hade lite problem med vägvalen idag (bättre igår) plus att jag idag hade en hel del kartläsningsstopp. Just stoppen brukar kunna tränas bort. Nu var syftet att köra skog och få lite "höga knän". Just den obanade löpningen är det jag/vi har tappat en hel del på när vi kört multi...

fredag 29 augusti 2008

Hoppsan...

Nu är det alltså bevisat att jag har tränat fel i alla år...
http://www.gih.se/upload/Forskning/Fysiologi/Bj%C3%B6rn%20Ekbloms%20grupp/multisport/OUT0703s44-48.pdf

Nä, då skämt, så illa är det inte. Dock har jag fått bekräftat att en av mina toppningsknep stämmer. Brukat inför "viktiga" tävlingar spetsa löpformen med 15-15.
Som det står i artikeln, så springer du inte snabbare än vad du kan springa 50m.

Nu tycker jag att jag stagnerat i löptempo, så det blir nog till att testa att köra intervaller 2ggr i veckan. Ett pass med 15-15 alt 30-30 och ett med 4min. Sistnämnda kanske jag varierar gren, typ paddling/löpning/cykel.

onsdag 27 augusti 2008

Feg(?)

Hade planerat att paddla surfski-SM, men har nu backat ur.
Kändes inte bra med 10-12km öppet hav. Har alldeles för lite erfarenhet av att paddla sådana vatten.

Träning och tävling ska vara utmanade och kul. Det här kändes inte kul...
Får försöka nästa år :-(

onsdag 20 augusti 2008

Handikappen

På jobbet har vi ca 1 gång i månaden en handikapptävling i löpning. 4.2km med handikapp system. Löpformen just nu är 1min efter mitt rekord för 2 år sedan. Då var jag hårt deffad och var 5kg lättare... Nytt försök om 3 veckor, hoppas på att kunna kapa 15-20sek på dagens tid. Lite deffning och mer tempoträning. Bara hoppas att man inte drar på sig någon sjukdom nu i förkylningstider (dagis, skolor, jobbstarter)

Krh. Adventure Race

Gick helt ok i helgen. Vi strulade lite under paddlingsmomentet och tappade en del tid i onödan. Det var första rejäla tävlingen som jag körde surfskida. Hade inte riktigt trycket i paddlingen och det krampade i ljumskarna vilket gjorde att jag inte kunde jobba med benen i rotationen.
Ska testa en annan setup vid nästa tävling, där jag ger mig själv lite mer ben utrymme.
Har ännu inte bestämt mig om jag ska bygga om sittbrunnen för att komma upp lite högre. När jag provade det på träning så tyckte jag att jag fick en bättre rotation.

Att tekniskt prova sig fram, lyssna på kompisar och deras erfarenheter är kul. Det är kul när tränings/tävlingskompisar vill svara på frågor och ge råd. Rolig utveckling, så behöver man inte göra andras misstag också utan lära av deras erfarenheter.

Målet nu är att bryta 1h-vallen efter, i en "normal" multisporttävling (6h). Vi var 23min eller 12min från den vallen, beroende på hur man ser det. Vi tappar 15-20% i paddling/cykling, men hela 25-30% i löpmomenten. Så för att bli bättre så är det mer löpning som gäller...

torsdag 14 augusti 2008

Kristinehamn Adventure Race

Skulle ta det lugnt efter GHAR.
Har inte kunnat lugna ner mig ännu. "Tävlingarna" kommer slag-i-slag.
Nu till helgen blir det att åka till Karlskoga och köra solo-klass, kommer dock att köra ihop med en blivande lagkompis till TEA2009. Vi kommer bl a öva paddlingsteknik...

Det blir alldeles för kort återhämtning efter varje prövning just nu. Vilade söndag, måndag, hade tänkt köra måndag men hoppade över det. Lät även bli att köra gryninspatrullen tisdag 0600. Försökte sova ordentligt istället. Blev ändå dubbla pass tisdag; löpning+MTB i ösregn. Sistnämnda passet var riktigt roligt, utför på hala rötter, stenar och berghällar. Gick inte att ligga för hårt på bromsarna... Vill ha en fullgungshoj! Körde även dubbla pass onsdag; löpintervaller+Paddling. Fixade till setup:n på Surfskidan, kommer inte riktigt överens med hur jag ska sitta i den för att få till rotationen i paddeltaget och kunna utnyttja benen... Mer träning och labbande krävs där...

söndag 10 augusti 2008

Finnmarksturen

Har i många år funderat på att åka den rundan. Efter att en av mina multi-kompisar skulle delta så tänkte jag att jag skulle haka på. Det blev en ganska blöt och geggig runda.
Gick soppatorsk lite för tidigt, fick istället öva mig på att slåss med min mentala spöken.
Huvudet vill, men benen krampar. Numer vet jag när det är dags att inte pusha på, slutar pusha vid sista signalgränsen.
Nu vet jag har rundan är, hur ett lopp kanske bör disponeras, så det blir säkert någon mer runda.

H43

...och då är det bekräftat, det går inte att "hopp-jerka" i orientering. För att kunna göra sig själv rättvisa så behövs det mändträning med OL-teknik i tävlingsfart.
Resultat på H43 för personlig del blev ett dåligt lopp, missade alldeles för mycket, dock så lämnade jag vidare staffetpinnen utan att ha förstört för laget.

fredag 1 augusti 2008

Formtoppning på 2 dagar

Har som reserv blivit instoppad i OKKs H43-lag i helgen.
Kul, men nu har jag inte haft fokus på orientering och löpning sedan innan semestern.
Så hur lyckas man få till en O-formtopp på 2 dagar?
Körde i alla fall igår KAs sommarcup där vi hade en lite längre orientering (8km).
Känner mig rejält tung, både kropp och i steget.
Får ta ett mjukpass till och rejält med stretching, och vila.
Å så får jag ladda mentalt.